Съставки:
Суши с Филаделфия
200 гр ориз за суши
20 мл оризов оцет
водорасли „Нори“
150 гр сирене „Филаделфия“
150гр слабосолена сьомга
1 краставица
Приготвяне:
Оставяме ориза да се вари на тих огън за 15 минути на затворен капак, като разбъркваме един път, за да се уверим, че водата е в достатъчно количество (този вид ориз поема бързо водата, благодарение на която набъбва и лесно се слепва). След като оризът е добре сварен и набъбнал, поел цялата вода, преместваме го на хладна повърхност и добавяме към него една супена лъжица стевиола за готвене (вместо захар) и 2 с.л. оцет. Разбъркваме внимателно и го оставяме на затворен капак за още 10 минути.
Взимаме бамбукова подложка за навиване на суши и безцветно лепящо фолио. Облепяме подложката с фолио от единия до другия край, за да може да навиваме ориза спокойно, без да изгубваме нужната форма. На вече облепената подложка поставяме половин листо Нори, върху което внимателно слагаме част от ориза, като внимаваме да има начален отстъп около 1 см. За да не залепва оризът за ръцете ни, може да ги навлажняваме с вода. С бързи и внимателни движения обръщаме норито, така че оризът да се озове отдолу. В средата на норито слагаме линия с Филаделфия, широка около 2 см. Нарязваме краставицата на малки квадратчета и я поставяме върху филаделфията. Започваме да навиваме. След като се получи овално по дължина суши, преди да го нарежем, поставяме тънко нарязаната на лентички сьомга върху подложката, поставяме върху нея цялостното суши и отново навиваме, за да се прилепи и тя към него. Поставяме норито на дъска и го нарязваме с остър нож Нарязаните хапчици сервираме със соев сос за суши, джинджифил и уасаби по желание.