2 лаврака
1 /2 лимон
1 с.л. ситно нарязани листа риган
1 с.л. ситно нарязана мащерка
6 парчета бекон на ленти
1 глава червен лук
100 г заквасена сметана
100 г кисело мляко (4,5%)
1 /2 ч.л. захар
1 ч.л. оцет
4 средно големи пресни картофа
100 г настърган кашкавал
сол
пипер
Лукът се обелва и нарязва на кубчета. Сметаната, киселото мляко, лукът, захарта и оцетът се разбъркват добре и се овкусяват със сол и пипер. Картофите се режат на половинки и с помощта на лъжица се издълбават леко. Сърцевината се разбърква с настъргания кашкавал, прибавя се сол и се пълни обратно в картофите. Двете половинки на всеки картоф се съединяват и се запечатват с алуминиево фолио. Рибите се почистват, измиват и подсушават, след което се овкусяват със сол. Лимонът се реже на малки кубчета, разбърква се с подправките и с готовата смес се пълнят рибите. Всяка риба се увива с по три парчета бекон, поставя се върху решетка за риба и се пече около 15 минути. Картофите също се поставят върху скарата и се пекат 10 до 12 минути. Лавракът се сервира с картофите и сос по желание.